Día de los Muertos – Meksikolainen kuolleiden päivä 2012

ALTAR-DE-MUERTOS

Vuoden 2012 lahjapöytä oli omistettu Rufino Tamayolle, kuuluisalle oaxacalaiselle taidemaalarille. Hän kuoli vuonna 1991. Tamayo oli syntyperältään zapoteekki ja kotoisin Oaxacan pääkaupungista Oaxaca de Juarézista. Hän oli modernimsin uranuurtaja, jota pidetään Meksikon Picassona. Taiteilija oli hyvin kiinnostunut muodoista, väreistä ja pintarakenteesta. Hän sai myös vaikutteita keräämästään kansantaiteesta.

Pöydän on suunnitellut Oaxacan kulttuuri- ja taidekehityksen johtaja Rogelio Santibánez Arellanes. Pöydän koristelussa näkyvät Arellanesin zapoteekki-juuret sekä hänen oman sukunsa perinteet.

Rakenna oma virtuaalinen lahjapöytä

Día de los Muertos – Meksikolainen kuolleiden päivä

Meksikossa kuolleiden päivää vietetään marraskuun ensimmäisinä päivinä. Atsteekeilta peräisin oleva juhla on yhdistynyt kristilliseen pyhäinpäivän perinteeseen. Kuten Suomessakin, Meksikossa juhlaan kuuluu kuolleiden ystävien ja sukulaisten muistelu ja haudoilla käyminen. Kynttilöiden lisäksi haudoille viedään kukkia, erityisesti keltaoranssia cempasúchitlia eli kuolleiden kukkaa.

Koteihin ja julkisiin tiloihin voidaan pystyttää vainajien muistolle omistettuja ofrenda-lahjapöytiä. Helinä Rautavaaran museon tämän vuoden lahjapöydällä on muun muassa kuolleiden leipää (Pan de Muertos), sokerisia pääkalloja, chiliä ja suolaa sekä Helinä Rautavaaran herkkuja, vaahtokarkkeja ja Coca-Colaa.
Kokeile tehdä oma ofrenda täältä

Lisäksi esillä oli pienoiskuvaelma Kuolleiden päivästä Meksikossa. Se esittää retkeä hautausmaalle juhlimaan kuolleiden päivää. Lasitaiteilija Susanne Koskimäen pienoishahmot on toteutettu perinteisellä helmenteon menetelmällä, lampputyötekniikalla.

1998-kuolleiden-paiva-helinamuseo-fi