Día de los Muertos – Meksikolainen kuolleiden päivä

Meksikossa kuolleiden päivää vietetään marraskuun ensimmäisinä päivinä. Atsteekeilta peräisin oleva juhla on yhdistynyt kristilliseen pyhäinpäivän perinteeseen. Kuten Suomessakin, Meksikossa juhlaan kuuluu kuolleiden ystävien ja sukulaisten muistelu ja haudoilla käyminen. Kynttilöiden lisäksi haudoille viedään kukkia, erityisesti keltaoranssia cempasúchitlia eli kuolleiden kukkaa.

Koteihin ja julkisiin tiloihin voidaan pystyttää vainajien muistolle omistettuja ofrenda-lahjapöytiä. Helinä Rautavaaran museon tämän vuoden lahjapöydällä on muun muassa kuolleiden leipää (Pan de Muertos), sokerisia pääkalloja, chiliä ja suolaa sekä Helinä Rautavaaran herkkuja, vaahtokarkkeja ja Coca-Colaa.
Kokeile tehdä oma ofrenda täältä

Lisäksi esillä oli pienoiskuvaelma Kuolleiden päivästä Meksikossa. Se esittää retkeä hautausmaalle juhlimaan kuolleiden päivää. Lasitaiteilija Susanne Koskimäen pienoishahmot on toteutettu perinteisellä helmenteon menetelmällä, lampputyötekniikalla.

1998-kuolleiden-paiva-helinamuseo-fi