Koppakuoriainen ja muita näytteitä – isänmaan puolesta Gallen-Kallela

Akseli Gallen-Kallela Kuva © Gallen-Kallelan Museo

6.5.–23.8.2015

Helinä Rautavaaran museon pienoisnäyttely kertoi taiteilija Akseli Gallen-Kallelan elämästä Afrikassa. Suomalaista luontoa ja maaseudun elämää ihannoiva taiteilija löysi itselleen kodin Brittiläisestä Itä-Afrikasta. Maalaaminen, piirtäminen, valokuvaus, kasvi- ja eläinnäytteiden kerääminen sekä satunnaiset safarit täyttivät taiteilijaperheen elämän. 1900-luvun vaihteessa vauraiden eurooppalaisten parissa oli muodikasta matkustaa safarille Afrikkaan. Myös monet ajan taiteilijoista innostuivat Intiasta, Brasiliasta ja Afrikan maista. He uskoivat, että kaukomaat vapauttaisivat heidät länsimaisen sivistyksen kahleista. Gallen-Kallela perheineen lähti Ranskasta vuoden 1909 lopulla ja asettui asumaan vaatimattomaan taloon Nairobin ulkolaidalle. Perhe sopeutui hyvin uuteen elämään. Muistoiksi Afrikan matkasta jäivät lukuisat maalaukset, piirustukset, valokuvat ja keräilykokoelmat. Perheen keräämistä kansatieteellisistä esineistä osa annettiin Antellin valtuuskunnalle. Lisäksi Gallen-Kallelat perustivat pitämistään esineistä oman ”Afrikka-museon” Tarvaspään ateljeetaloon. Oma museo linnamaisessa rakennuksessa on tuonut lisänsä kansakunnan arvostaman kulttuuripersoonan maineeseen. Pienoisnäyttely oli osa Gallen-Kallelan Museon 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

logot: Gallen-Kallelan Museo ja Gallen-Kallela 150 vuotta