LUOKAT 1-6

Esinepelissä tutustutaan Etelä-Amerikan, Lähi-idän, Aasian ja Afrikan kulttuureihin Helinä Rautavaaran kokoelman esineiden avulla.  Maailma on täynnä mielenkiintoisia esineitä, jotka kertovat ihmisten kulttuureista, uskonnoista, juhlista, elinkeinoista ja tavoista viestiä. Opastus sopii 3.-6. luokille. 

Esinepelin kesto 60 min. Kouluille maksuton.
Varaukset ja tiedustelut: info(at)helinamuseo.fi


Mikrobien aika työpajassa  teemana on luonnon monimuotoisuus ja elämää ylläpitävät maailman vanhimmat oliot, pientäkin pienemmät mikrobit ja erilaiset pieneliöt.  Maapallolla ei olisi mitään toimintaa ilman mikrobeja. Mikrobit siis pyörittävät maapallon elämää.  Mitä enemmän mikrobitoimintaa maassa on, sitä enemmän syntyy kasvimassaa. Tämä sitoo uutta hiiltä maahan ja tällöin puhutaan hiilinielusta.Mikäli maaperän mikrobien monimuotoisuus vähenee, maan laatu ja kasvien tautaudinsietokyky heikkenne. Tämä voi johtaa metsätalouden ja maanviljelyksen romahtamiseen – ja ilmastonmuutoksen kiihtymiseen.


Tikke Tuuran ohjaamien työpajojen tehtävänä on lisätä mikrobimaailman tuntemusta ja kunnioitusta. Työpajoissa tutkitaan kuvia mikrobeista ja niiden rinnalla kansanperinteen myyttisiä kasvi- ja eläinhahmoja, joista toisinaan löytyy yhtymäkohtia pieneliöiden visuaalisiin hahmoihin.  Mikrobien rinnalla tarkastelaan myös suurennoksia Suomenlahden vesien muovipartikkeleista.
Näistä rakennetaan suurennoksia (20-100 cm), jotka ripustetaan ilmaan roikkumaan tai maasta kohoamaan. Lopputuloksena on värikäs installaatio ja tutkimusmatka todellisuuteen ja mielikuvitukseen.


Esinepelin kesto 60 min. Kouluille maksuton.
Varaukset ja tiedustelut: info(at)helinamuseo.fi