Kulttuuria senioreille

korut_

 

Kesällä 2011 Helinä Rautavaaran museo järjesti yhdessä Avo ry:n kanssa neljä kulttuuriketju-vierailua espoolaisiin palvelutaloihin ja muihin seniorikohteisiin.

Vierailujen teemoiksi valittiin Somalia ja laajemmin islamilaisen Afrikan kulttuurialue sekä toisaalta matkatarinat ja matkustamiseen liittyvät muistot. Tavoitteena oli kertoa valitusta kulttuurialueesta vuorovaikutuksellisesti ja moniaistisesti. Esittelyjen ja aloituksen jälkeen vierailut lähtivät liikkeelle musiikilla. Avo ry:n aktiiviset somalialaistaustaiset rouvat viihdyttivät yleisöä esittämällä somalialaista tanssia ja musiikkia. Vanhainkotien asukkaat osallistuivat soittamalla afrikkalaisia soittimia sekä taputtamalla mukana.

Osallistujia rohkaistiin myös tanssimaan. Helinä Rautavaaran hengessä vierailuilla oli mukana Helinä Rautavaaran vanha matkalaukku, jonka sisältö johdatti keskusteluihin Pohjois-Afrikasta, matkustamisesta, ja matkamuistoista. Matkalaukussa olevien esineiden ja Rautavaaran ottamien suurten kuvien avulla keskusteltiin muun muassa koruista ja kiertävistä arvoesineistä, liikkuvasta elämäntavasta sekä islamista. Somalialaiset rouvat kertoivat somalialaisesta kulttuurista, somalialaisten naisten elämästä ja matkastaan Suomeen vastaillen myös osallistujien kysymyksiin. Vierailut sujuivat viihtyisästi ja tuntuivat mielekkäiltä. Museon ohjelmasta nautti kesän aikana n. 75 espoolaista senioria.

Kokemuksesta innostuneena museo on jatkanut seniorivierailuja vuosittain.