Pyhiinvaeltajan päiväkirja

– Martti Anttilan valokuvia Intian pyhiltä joilta

Valokuvaaja Martti Anttilaa (s.1954) on nuoresta saakka kiehtonut ajatus joesta korkeamman merkityksen saaneena, pyhänä. Hän on kuvannut elämää Intian suurten jokien rannoilla vuodesta 1986. Kuvausmatkojensa aikana Anttila on nähnyt, miten jokikulttuurit ovat muuttuneet. Monet seitsemästä pyhänä pidetystä joesta, kuten Ganges ja Jamuna, ovat pahasti saastuneet.

Narmadajoki on kiistellyn vesivoimahankkeen seurauksena muuttumassa patoaltaiden jonoksi. Suunnitelmissa on rakentaa Narmadan laaksoon 30 jättipatoa, 135 keskisuurta patoa ja yli 3 000 pienempää patoa. Suuri osa niistä on jo rakennettu. Monet patojen tieltä muuttaneista ihmisistä ovat köyhiä kastittomia tai Intian alkuperäiskansoja, adivaseja. Koska asukkailla ei aina ole virallisia maanomistustodistuksia, he eivät myöskään ole saaneet valtion korvauksia.

Anttila matkusti ensimmäisen kerran Narmadalle vuonna 2005. Hän seurasi joen ympäri kiertävää vanhaa pyhiinvaellusreittiä. Seuraavalla kuvausmatkallaan vuonna 2008 Anttila kohtasi toisenlaisen maiseman: “Lähdin Narmadalle etsimään kauneutta ja löysin vaikuttavimman koskaan näkemäni joen. Myöhemmin päädyin modernisoituvan Intian kääntöpuolelle, patoaltaiden alle jääviin kyliin. Matkastani tuli pyhiinvaellus muuttuvan joen ympäri.”

Näyttely toteutettiin yhdessä Oulun taidemuseon kanssa.

Lue lisää näyttelyn taustoista.

Martti-Anttilan-Aamuongella-Mandla-2005-28cmx89cm-helinamuseo.fi_