DET TILLGÄNGLIGA MUSEET

Har du frågor gällande tillgängligheten?

Kontakta oss gärna! Tfn. 09 816 314 35,  info@helinamuseo.fi

Tillgänglighet för specialgrupper

Fritt inträde för funktionshindrade och deras personliga assistenter.

Rörelsehindrade

Invabilar har rätt att ta sina passagerare till WeeGee-husets huvudingång där det finns en ramp. Inne i utställningscentret är det lätt att röra sig med rullstol.

Hissar

Helinä Rautavaaras museum är beläget på andra våningen och man kan ta sig dit med hiss från utställningscentrets bottenvåning.

Handikapptoalett

Den närmaste handikapptoaletten finns i gången intill Helinä Rautavaaras museum och Finlands leksaksmuseum. Vid biljettkassan får man närmare information om de övriga toaletterna.

Sittplatser i utställningslokalen

Museet har sittplatser för besökarna.

Synskadade och blinda

Belysningen i museet har dämpats för att skydda museiföremålen. För synskadade och blinda kunde det vara bra att besöka museet tillsammans med en följeslagare.

Den taktila samlingen Den talande trumman hittar du på museets “kulturgård” Afrika. Med hjälp av föremålens formspråk, men också i texter och musik beskrivs ghanansk tradition och de förändringar som skett under årens lopp. Det är Nao Saito som har planerat taktilutställningen.

Museet har också gått in för syntolkning på finska om kulturgårdarna och tillhandahåller mp3-spelare.

Vid museets informationsdisk kan man få låna en översiktspresentation av basutställningen på punktskrift (brailleskrift). Språkalternativen är svenska, finska och engelska.

Ledarhundar

Ledarhundar är välkomna på museet.

Auditivt material

Museets fyra kulturgårdar har alla sin egen ljudvärld. Besökarna kan också lyssna på radioprogram som Helinä Rautavaara har gjort eller titta på smalfilm. Intill entrédisken finns en lyssnarpunkt där man kan ta del av 18 program på finska som Rautavaara i tiden gjorde för rundradion.

Vid museets informationsdisk kan besökaren mot “pant” också låna en audioguide.