”Me eurooppalaiset pidämme Afrikkaa usein eristäytyneenä maanosana. Mikään ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. Afrikka ei ole koskaan ollut eristäytynyt. Länsi-Afrikka oli jatkuvassa vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa jo kauan ennen islamin tai eurooppalaisten tuloa. Suuret joet sitoivat Länsi-Afrikan eri osia. Karavaanikauppiaat liikkuivat Saharan erämaan poikki. Karavaanit ja jokien alukset kuljettivat kolapähkinöitä, suolaa, kalaa ja eläinten nahkoja sekä ylellisyystavaroita kuten kankaita ja kultaa. Kauppa kukoisti, samoin siirtolaisuus. Länsiafrikkalaiset ovat aina matkustelleet, siirtolaiset tai pakolaisetkaan eivät ole uusi ilmiö.”

(Oikeus unelmiin – raportti Guineasta. Margherita Zilliacus/Kehitysmaayhdistys Indigo).

Tämä opetusmateriaali kertoo naisten arkipäivästä Senegalissa, Burkina Fasossa ja Guineassa ja tuo esiin todellisia henkilöhahmoja ja arjen tarinoita. Verkkomateriaali on suunnattu erityisesti 6-9-luokkalaisille, mutta siitä on iloa myös muille. Tutustu päivän kulkuun Länsi-Afrikassa ja kuuntele, kun senegalilaiset naiset kertovat elämästään!

Materiaali pohjautuu Tunnista tuntiin –näyttelyyn, joka oli esillä Helinä Rautavaaran museossa 4.9.2009-10.1.2010. Näyttely on tilattavissa kouluihin ja kirjastoihin. Kiertonäyttelyn on suunnitellut Veera Pensala Zulusta ja Pilvi Riikka Taipale Zona Surista. Näyttelyn graafisesta suunnittelusta vastaa Arja Karhumaa.

Näyttely on valmistunut ulkoministeriön tuella ja sen ovat tuottaneet Helinä Rautavaaran museo, Marttaliitto, Punaisen Talon ystävät ja Kehitysmaayhdistys Indigo.