Aamusta iltaan

Suurin osa senegalilaisen, burkinalaisen tai guinealaisen naisen päivästä kuluu toimeentulon ansaitsemiseen ja kodinhoitoon. Kun raha on tiukassa, jokaisen sentin saamiseen käytetään luovuutta ja suhteita. Nainen saa aamun polttopuut vaihtamalla ne bataatteihin, lainaa päivällä naapurin värjäystynnyriä valmistaakseen muutaman kankaan myyntiin, aloittaa naisryhmältä saamallaan lainalla pienkaupan ja käy iltapäivällä hakemassa pojaltaan saapuneen rahalähetyksen ulkomailta. Ja aamulla sama uudestaan.

Tässä osiossa seurataan naisten arkipäivää aamusta illan tunteihin.

Klikkaa kuvat suuremmiksi!

Töihin 7.30

Länsi-Afrikassa monet elävät vähemmällä kuin kahdella dollarilla päivässä. Puolet senegalialaisista on työttömiä, burkinalaisista vielä useampi. Monet kuitenkin työskentelevät virallisen talouden ulkopuolella esimerkiksi myymällä viljelemiään kasviksia tai tekemiään käsitöitä. Talous pyörii pienelläkin rahalla, kun ruoka tuotetaan itse. Palveluitakin saa vaihtokaupalla.

Torille 11.30

Torilla käynti on tärkeä osa päiväohjelmaa. Kylissä ei ole sähköä eikä jääkaappeja, joten tuoretavara on ostettava päivittäin.

Kurssille 14.00

Naisten kurssi myyntivoiton laskemisesta kestää melkein tunnin. Sen jälkeen ehtii vielä hyvin käydä torilla ja laittaa ruokaa.

Guineassa naiset saavat keskimäärin viisi lasta. Väestö on nuorempaa kuin Suomessa. Yli puolet guinealaisista on 15-65-vuotiaita.

Syömään 17.15

Keittiö saattaa sijaita myös pihalla. Taloissa lähinnä nukutaan ja säilytetään tavaroita.

Afrikkaan tuodaan suuria määriä riisiä Aasiasta ja sitä kasvatetaan myös itse. Riisi on hyvä ruoka-aine, sillä se säilyy pitkään ja valmistuu nopeasti. Kun ruokaa ei tarvitse hankkia joka päivä ja aterian valmistus on helppoa, naisille jää enemän omaa aikaa.

Juhliin 18:00

Juhlia on usein: serkun häät, nimenantojuhlat naapurissa, ystävättären syntymäpäivä. Tässä juhlitaan aviomiesten ylennystä armeijassa. Monet musliminaiset käyttävät olkapäille ulotuvaa huivia. Uskonnon takia ei riidellä, samassa perheessä voi hyvinkin olla kristittyjä, muslimeja ja animisteja.

Arki- ja juhlavaatteet ovat värikkäitä. Länsi-Afrikan tekstiiliteollisuus syntyi maailmankaupan seurauksena. Hollannin kauppakomppania kävi 1700-luvun lopulla kauppaa Afrikan rannikolla ja vaihtoi intialaisia kankaita kulutushyödykkeisiin. Länsiafrikkalaiset ottivat pian haltuunsa batikin painamisen taidon. Nykyään paikallinen tekstiiliteollisuus kilpailee aasialaisia halpatuontivaatteita vastaan.

Tee tehtävä!

Afrikkalaiset naiset kantavat tavaroita usein päänsä päällä. Pään päällä kantaminen parantaa ryhtiä ja säästää runsaasti energiaa. Sen tehokkuus perustuu heiluriliikkeeseen: ihminen toimii heilurina, jonka heiluessa eli jalkojen astuessa eteen ja taakse, ylös ja alas, liike-energia muuttuu potentiaaliseksi energiaksi ja jälleen takaisin liike-energiaksi. Pään päällä voi samalla energiamäärällä kuin tavalliseen kävelyyn kuluu kantaa viidenneksen omasta painostaan. Jotkut afrikkalaisnaiset kantavat jopa 70 prosenttia painostaan ongelmitta. Onpa pään päällä nähty kannettavan ompelukonetta ja heinäkasaakin!

Montako askelta saat kannettua ämpäriä ilmapalloineen pään päällä? Avuksi voit käyttää pään ja ämpärin väliin laitettavaa huivia. Niin tekevät afrikkalaisetkin.

Tarvittavat välineet: Ämpäri, ilma- tai tennispalloja, huivi ja mitta. Laita pallot ämpäriin, kieputa huivista “donitsi”, laita se päähän ja nosta ämpäri päänpäälle. Jos haluat, voit mitata kuinka pitkän matkan pystyt kantamaan ämpäriä.