Länsi-Afrikka

Saharan aavikon ja Atlantin valtameren välissä oleva Länsi-Afrikka on 15 maan, 250 miljoonan asukkaan ja satojen kielten ja kulttuurien muodostama rikas kokonaisuus. Alueen luonnonolot vaihtelevat kuivista aroista ja laajoista savanneista trooppisiin sademetsiin ja pitkiin hiekkarantoihin. Kooltaan alue on lähes Euroopan kokoinen.

Länsi-Afrikan kulttuuria ja arkea ovat muokanneet yhtä lailla muinaiset kuningaskunnat ja Ranskan siirtomaavalta kuin uusi globalisaation aikakausikin. Naisten elämä Senegalissa, Burkina Fasossa ja Guineassa tarkoittaa edelleen rukoushetkiä, kirkkaasti kuvioituja kankaita, vedenhakumatkoja, moniavioisuutta ja rahan puutetta. Mutta yhtä lailla siihen kuuluu muotifarkkuja, siivousvuoroja, lukutaitokursseja ja tekstiviestejä muun muassa wolofin, malinken ja hausan kielillä.

Luonnonympäristön, talouden ja arvomaailman muutokset näkyvät naisten arjessa. Toimeentulo on entistä tiukemmassa ja selviytyminen työlästä. Toisaalta muuttunut maailma tuo uudenlaisia mahdollisuuksia. Yhteisöllisyys – suurperhe, ystävät ja naisten omat verkostot – tuo voimaa ja iloa kotitöiden ja työkiireiden täyttämään arkeen.