Naiset ja työ

Työtä tekevä ja rahaa ansaitseva nainen on tavallinen näky Länsi-Afrikassa. Ennen saattoi riittää, että nainen huolehtii lapsista ja kodista, mutta ajat ovat muuttuneet. Polttopuiden keruu, vedenhaku, ruuanlaitto, peltotilkun hoito, pyykinpesu ja lastenhoito kuuluvat edelleen naisen päivittäisiin töihin, mutta niiden lisäksi pitäisi ansaita rahaa.

Elämä on kallista myös Länsi-Afrikassa, eikä miehen palkka enää riitä elättämään suurta perhettä. Ja rahareikiähän riittää. Ruuan lisäksi frangeja tarvitaan kaikkeen mahdolliseen lasten koulutarvikkeista lääkkeisiin – ja välillä myös uuteen juhlapukuun tai kännykän korjauttamiseen.

Yhden ihmisen tulot eivät riitä elättämään suurta perhettä. Kaikki kantavat kortensa kekoon. Perheen rahat tulevatkin monesta lähteestä. Paljon myös vaihdetaan ja tuotetaan itse.

Länsiafrikkalainen nainen ansaitsee rahansa yleensä kaupankäynnillä. Kun myy kotipuutarhan viisi tomaattia aamutorilla tai lounaalta jääneen kastikkeen kadunpielessä, saa sopivasti euron, jolla ostaa tarvikkeet illan ateriaa varten. Seuraava päivä on sitten asia erikseen.

Nainen käyttää rahansa perheen ja lasten hyvinvointiin. Sen myötä koko yhteiskunta kehittyy. Oma raha tekee naisista myös itsenäisempiä, taloudellisesti riippumattomampia ja – heidän sanojaan lainataksemme – itsevarmempia ja onnellisempia.

Mariama kulkee kaikkialla äitinsä mukana. Kantoliinassa on kiva nukkuakin.

Mariama kulkee kaikkialla äitinsä mukana. Kantoliinassa on kiva nukkuakin.

Miten se on mahdollista?

”Miten voi selviytyä alle yhdellä dollarilla päivässä? Mitä ihmiset tekevät pysyäkseen hengissä? Ensimmäinen on, että kiristetään nälkävyötä reikä toisensa jälkeen. Toinen vastaus on, että elää kituutetaan. Palkkatyö on harvinaista, mutta pienimuotoinen yritystoiminta epävirallisella sektorilla sitäkin yleisempää. Ostaminen ja myyminen on niin tärkeää, että se on kuin toinen hengitys ja yhtä tärkeää.

Hengissä selviytymiseen on monta keinoa: verkosto toimii, ihmiset auttavat toisiaan. Ollaan ”käytettävissä”, kaikki antavat toisilleen aikaa ja konkreettista apua sen mukaan kun kykenevät. Kierrätys on mittavaa, kaikki otetaan talteen, pullot, purkit, autonrenkaat, riisisäkit, paperi, muovi. Tämä henkiinjäämiskamppailu ei johda jatkuvaan laskelmointiin tai saituuteen . Käsi kädessä sen kanssa elää valtava anteliaisuus.”

(Marghareta Zilliacus/ Kehitysmaayhdistys Indigo. Oikeus unelmiin – raportti Guineasta).

Tee tehtävä!

Tutustu tämän sivun lisäksi osioihin Naisryhmä auttaa, Torikauppiaat kertovat ja lisätietoja. Millaista on länsiafrikkalaisten naisten elämä verrattuna suomalalaisiin? Mitkä asiat ovat paremmin, mitkä huonommin? Mitkä ovat kaikille naisille yhteisiä ilonaiheita? Kirjoita lyhyt essee teemoista (maks. 2000 merkkiä).