YHTEINEN ILMASTO

Helinä Rautavaaran museon toteuttaa Yhteinen ilmasto -hankkeen vuosina 2019-2020. Hankkeen teemana on ilmastonmuutos eri puolilla maailmaa, kestävä luonnonvarojen ja energian käyttö sekä niiden tuotanto ja teemoihin liittyvät naisten oikeudet.

Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia, riippumatta siitä, missä päin maailmaa asuu. Hankkeessa tarkastellaan oikeiden ihmisten omakohtaisia tarinoita ilmastonmuutoksen vaikutusten äärellä. Tarkoituksena on lisätä ymmärrystä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta kehityskysymyksiin sekä ihmisten elämään. Kehittyviä valtioita ja niiden asukkaista tarkastellaan aktiivisina toimijoina ilmastohaasteiden kanssa.

Museon ohjelmassa on ilmastonmuutos aihetta syventäviä elämyksellisiä opastuksia, taide- ja draamatyöpajoja  sekä tapahtumia. Museon vaihtuvat näyttelyt käsittelevät myös ilmastonmuutosta erilaisista näkökulmista. Syksyllä 2020 on tulossa valokuvaaja Vargha Bahaghirin Nepalin, Intian ja Indonesian alkuperäiskansoja käsittelevä valokuvanäyttely. Lisäksi hankkeen aikana toteutetaan myös museon ulkopuolista toimintaa mm. teemaan liittyviä pakopelejä eri puolilla Suomea.

Hankkeen aikana  tarkastellaan ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia niin kaukana kuin myös lähellä. Lisäksi mietimme yhdessä, kuinka voimme vaikuttaa ja mitä voimme tehdä  yhteisen ilmastomme eteen.