Graciela Iturbide photo

30.9.–1.11.2015

Meksikolainen valokuvaaja Graciela Iturbide (s. 1942) on yksi Latinalaisen Amerikan kuuluisimmista valokuvaajista. Hänet tunnetaan erityisesti maansa ihmisiä esittelevistä kuvista. Helinä Rautavaaran museossa esillä olleista valokuvista puuttui kuitenkin ihminen kokonaan. Iturbiden mustavalkoisia kuvia Oaxacan kasvitieteellisestä puutarhasta voi pitää hänen henkilökohtaisena surutyönään Manuel Álvarez Bravon kuoleman johdosta. Bravo oli Iturbiden opettaja ja valokuvauksen uranuurtaja Meksikossa. Kuvasarjassa Natura näkyy myös Iturbiden huoli ympäristön tilasta. Museossa oli lisäksi esillä teoksia Iturbiden kuvasarjasta Fridan kylpyhuone. Kuvat on otettu taiteilija Frida Kahlon kotoa. Meksikolaisen runoilijan Fabio Morábiton teksti Kasvien hauraus sitoo haavoittuvuuden teemat toisiinsa. Valokuvanäyttely oli osa Meksikon suurlähetystön kulttuuriviikkojen ohjelmaa. Museon kuolleiden päivän lahjapöydän ääressä muistettiin tänä vuonna luontoa ja edesmenneitä taiteilijoita, Manuel Àlvarez Bravoa ja Frida Kahloa. Näyttelyn tuotti Meksikon suurlähetystö.