Guadalupen ihme

Guadalupen ihme

9.4.–10.8.2014

Guadalupen Neitsyt Maria on Meksikon kansallispyhimys: ensimmäinen nainen ja kaikkialla näkyvä isänmaan symboli. Legendan mukaan tumma neitsyt, La Morena, ilmestyi joulukuussa 1531 köyhälle intiaanille Juan Diegolle. Neitsyen ilmestystä pidettiin ihmeenä, ja tästä tapahtumasta on syntynyt meksikolaisille oma Marian ilmestyskertomus, joka on toiminut vuosisatoja siltana perinteisen uskonnon ja katolisuuden välissä. Se on luonut uskoa tulevaisuuteen ja ihmisten väliseen tasa-arvoon.

Akatemiatutkija Outi Fingerroos, valokuvaaja Matleena Jänis ja kuvataiteilija Minna Parkkinen matkustivat Meksikossa vuodenvaihteessa 2010–2011 ja keräsivät valokuvaten ja haastatellen tarinoita Guadalupesta kaikkialla siellä, missä Neitsyt oli läsnä: kaduilla, kirkoissa, kahviloissa, kaupoissa, vaatepesuloissa, parkkihalleissa, bussiasemilla. Guadalupen ihmeestä syntyi taidenäyttely, etnologinen tutkimusmatka ja matkakertomus. Arkisten tarinoiden kautta Guadalupen Neitsyt saa paikkansa ja herää joka päivä uudelleen eloon.

Mexico Cityn Tepeyacin kukkulalle rakennettu roomalaiskatolinen kirkko, Basílica de Nuestra Señora de Guadalupe, täyttyy juhlapyhinä tuhansista parhaimmillaan miljoonista pyhiinvaeltajista.Moni kantaa mukana omaa Guadalupeaan, joka siunataan pyhällä vedellä. Jokainen guadalupaano haluaa käydä Tepeyacissa edes kerran elämässään. Juhlapyhinä basilikalle saatetaan kävellä satojakin kilometrejä. Kuvassa Viviana.

Näyttelyssä tapahtuu:

17.5.klo 12-15
Ravintolapäivän makuja Meksikosta

11.5.klo 12-14
Työpaja: Paperimassasta leluksi. Tutustu meksikolaislasten elämään ja valmista perinteisellä paperimassatekniikalla pieni lelu.
Pajan ohjaajana toimii taiteilija Rosamaria Bolom.

15.5. kello 10
Työpaja: Satujen siivin Meksikoon!
Musiikki- ja leikkihetki perheen pienimmille.

18.5. klo 13.30
Näyttelyopastus. Kansainvälisen museopäivän ohjelmaa.

21.5. klo 18
Kohtaamisia Meksikossa.
Akatemiatutkija Outi Fingerroos, valokuvaaja Matleena Jänis ja kuvataiteilija Minna Parkkinen esittelevät näyttelyn.

9.8. kello 12-14
Työpaja: Merkitykselliset kuvat.
Tee kuva sinulle merkityksellisestä asiasta ja liitä se taiteilija Kristiina Tuuran suunnittelemaan tilaan.