Kolme tarinaa kaupungistumisesta

kolme-tarinaa-pallot_kuva

 

Helinä Rautavaaran museossa esiteltiin 28.3.-19.8.2012 yhteisödesignin helmiä ja pohdittiin, millaista on vastuullinen suunnittelu.

Kolme tarinaa kaupungistumisesta: Kadoksissa Katuturassa, Kaupungissa vai maalla? ja Itsepäinen shakaali seikkailee -näyttelykokonaisuus toi uudenlaisen näkökulman designiin esittelemällä suomalaisten suunnittelijoiden töitä Namibiassa, Senegalissa ja Intiassa. Suomalaiset ovat kouluttaneet paikallisia ja auttaneet heitä suunnittelemaan tuotteita, joita valmistamalla voi elää ihmisarvoista elämää.

Kadoksissa Katuturassa -osio kuvasi suomalaisten muotoilijoiden ja Windhoekin köyhän asuinalueen asukkaiden kohtaamisia. Suomalaisten pitämissä pajoissa pohdittiin identiteettiä, valmistettiin mobiilivideoita ja tehtiin tekstiilitöitä. Ryhmässä olivat mukana professori Satu Miettinen, taiteen tohtori Inkeri Huhtamaa, tekstiilitaiteilija Tarja Wallius sekä mediataiteilija Taina Kontio.

Kaupungissa vai maalla? kertoi Tikausta, Tanja Snellmanin perustamasta eettisestä designyrityksestä ja Tikau Share –järjestöstä. Molemmat vaalivat intialaista käsityöperinnettä ja työllistävät maaseudulla asuvia käsityöläisiä, jotta heidän ei tarvitse muuttaa työn perässä kaupunkiin. Suomalaiset designerit ovat mukana tuotesuunnittelussa. Pieni joukko kashmirilaisia pakolaisia huovuttaa Klaus Haapaniemen suunnittelemaa mattoa ja kastittomat punovat Ilkka Suppasen ideoimaa valaisinta.

Itsepäinen shakaali seikkailee -osio pohjautui tunnetun animaattorin Antonia Ringbomin kokemuksiin Senegalissa. Hän on ollut mukana perustamassa Dakarin köyhään lähiöön kulttuurikeskusta (Reseau d´Insertion des Artistes Artisans Chômeurs/ RIAC). Ringbom on opettanut keskuksessa elokuvan ja animaatioiden tekoa työttömille nuorille.

Näyttelyn ytimen muodostivat suomalaisten hankkeissa mukana olleet namibialaiset, senegalilaiset ja intialaiset, jotka kertovat elämästään suurkaupunkien varjossa.

Näyttely oli osa Helinä Rautavaaran museon Vastuullinen suunnittelu -teemavuotta, johon kuuluu ulkoministeriön viestintä- ja kehityskasvatustuella rahoitettu runsas oheisohjelma.