VUOSI JUHLIEN

logo-vuosi-juhlien-150x150

Juhlien vietto kouluissa on myönteinen ja elämyksellinen tapa oppia eri kulttuuripiirien perinteistä. Näille sivuille on koottu Helinä Rautavaaran museon kokemuksia juhlien järjestämisestä kouluilla ja museolla. Valitse sopiva juhla ja sovella sivujen työpajaohjeita ja vinkkejä omalle koulullesi tai ryhmällesi sopivalla tavalla! Jos koulusi oppilaissa tai vanhemmissa on sen kulttuurialueen edustajia, jonka juhlaa vietetään, kannattaa näitä asiantuntijoita käyttää hyödyksi juhlan valmistelussa. Myös koulun oppilaat, joilla on tausta kyseisellä kulttuurialueella, voivat olla avuksi. Näitä oppilaita ja heidän vanhempiaan voi myös kutsua kunniavieraiksi juhlaan. Juhlassa on kyse yhdessäolosta ja jakamisesta, ja siksikin juhlaan on hyvä saada vieraita mukaan!

Helinä Rautavaaran museon, Ad Astra ry:n ja Filoksenia ry:n koulujen kanssa yhteistyössä järjestämä Koulukavalkadi-hanke toimi lähtölaukauksena tämän materiaalipaketin keräämiselle. Hankkeen juhlat koostuivat työpajoista, joita voidaan järjestää yhden tai useamman päivän aikana, sekä itse juhlasta, johon koottiin työpajojen tuotokset. Sivuilla esitellään myös museolla pidettyjä juhlia, jotka ovat olleet yleisölle avoimia tapahtumia. Tällöin työpajat on järjestetty juhlan yhteydessä avoimina yleisöpajoina.

Juhlat on esitelty järjestyksessä sen mukaan, miten ne asettuvat omaan kalenterivuoteemme. Kustakin juhlasta kerrotaan ensin perustietoja niiden merkityksestä ja viettotavoista eri kulttuuriperinteissä. Sen jälkeen esitellään kerättyjä kokemuksia ja ideoita työpajoihin ja itse juhlan järjestämiseen. Lopussa on kooste materiaaleista, joita kussakin juhlassa on käytetty. Tarkoituksena on, että juhlavinkkejä voi vapaasti yhdistellä ja soveltaa omiin tapahtumiin sopivaksi. Koulukavalkadi-hankkeen juhlista on lisäksi esillä vinkkejä opettajille ennakkojärjestelyiksi kouluissa sekä ehdotus juhlaohjelmaksi.

Vuosi juhlien -juhlat:

Holi
Id al-Fitr
Id al-Adha
Diwali
Jalda
Venäläinen uusivuosi