Diwali

Diwali on intialainen valon juhla.

Missä ja milloin?

Diwali eli deepavali on hindujen loppusyksyn juhla, jota viettävät myös jainalaiset ja sikhit. Intian lisäksi se on kansallinen vapaapäivä monessa muussakin Kaakkois-Aasian maassa, kuten Nepalissa, Indonesiassa ja Malesiassa. Diwali ajoittuu hindukalenterin viimeisen kuukauden, ashwayuan, loppuun. Meidän kalenterimme mukaan tämä tarkoittaa yleensä loka-marraskuun vaihdetta (tarkat ajat saat tältä englanninkieliseltä sivulta).

Miksi?

Eri uskonnoissa diwaliin liitetään hieman eri merkityksiä. Hindulaiset juhlistavat diwalina Rama-jumalan paluuta maanpaosta Sri Lankalta ja voittoa demoneista, tai toisilla seuduilla Devi-jumalattaren voittoa pahuudesta. Jainalaiset juhlivat myyttisen sankarin ja oppi-isän Mahaviran pääsyä nirvanaan, sikhiläisille juhla merkitsee guru Hargobind Jin voittoisaa kotiinpaluuta ja niinsanotun Kultaisen temppelin, sikhien tärkeimmän pyhätön, perustamista. Kaikkia tapahtumia kuvaa valon voitto pimeydestä niin kirjaimellisesti kuin kuvaannollisestikin. Diwali muistuttaa siitä, että ihmisen henkisyys ja sisäinen valo on suurempi kuin pahuus.

Diwali on myös toivon juhla. Yleisesti sitä pidetään vuoden päätösjuhlana, ja diwalina myös suurin osa yrityksistä aloittaa uuden tilikauden. Diwali on suurimmassa osassa Intiaa myös sadonkorjuujuhla, johon mennessä maanviljelytyöt on saatu päätökseen ja työn antimista voidaan nauttia.

Miten?

Diwali kestää useimmiten viidestä yhdeksään päivää. Sen kulkuun liitetään monia paikallisia legendoja ja jumaltaruja. Diwalin eri päivinä muistellaan erilaisia historiallisia tai myyttisiä tapahtumia – alueesta ja uskonnosta riippuen – esimerkiksi koristelemalla myyttisiä hahmoja esittäviä patsaita. Suosittuja muistettavia hahmoja ovat voittoisa Rama, onnea ja vaurautta tuova Lakshmi, hurja Kali, joka raivaa esteet tieltä, ja viisautta sekä oppimista edustava Sarasvati.

Yhtä lailla kuin patsaita, koristellaan temppeleitä ja koteja. Temppeleihin tuodaan kynttilöitä ja kodit siivotaan ja usein seinät myös valkaistaan Lakshmi-jumalattaren kunniaksi. Ovet ja ikkunat pidetään auki, jotta Lakshmi ja hyvä onni pääsisivät sisään. Kotialttareiden ääreen voidaan kokoontua tärkeiden asioiden muistamiseksi ja hyvän onnen tuottamiseksi. Rakennuksien edustoille maalataan pyöreitä rangoli-maalauksia, ja rakennuksia koristellaan myös koruin ja kukkasin.

Joillakin seuduilla juhlan ensi päiviin kuuluu tuoksuvan öljykylvyn ottaminen, ja sen jälkeen pukeudutaan uusiin vaatteisiin. Erilaisia diwali-herkkuja valmistetaan ja sukulaisten ja ystävien luona vieraillaan. Myös temppelissä on syytä käydä. Intiassa neljäntenä päivänä juhlitaan usein miehen ja vaimon liittoa, ja vaimo saa mieheltä lahjan liiton pysyvyyden merkiksi. Viidentenä päivänä sisaret kutsuvat veljensä kyläilemään.

Kaikkia diwalin vieton tapoja yhdistää valon läsnäolo. Se voi näyttäytyä öljylamppujen rivistöinä, perinteisinä savilyhtyinä tai tähdenmuotoisina paperilyhtyinä, tai nykyisin usein ilotulituksina. Pienet paukkupommit ovat tulleet erityisen suosituiksi lasten keskuudessa. Kodit valaistaan kauttaaltaan kynttilöillä tai koristevaloilla. Ystävien ja sukulaisten läsnäolo sekä ihmissuhteiden vaaliminen tekee juhlasta onnistuneen ja tuottaa onnellisia suhteita myös seuraavalle vuodelle.

Ideoita juhlan viettoon

Ennen juhlaa: vinkkejä valmistautumiseen

Helinä Rautavaaran museolta voi varata hindusymboliikasta tanssitaiteessa kertovan kiertonäyttelyn “Tanssivat jumalat”  koululle tutustuttavaksi ennen juhlaa. Näyttelyyn voi tutustua myös museon www-sivujen kautta.

Intialainen tanssi on nykyisin Suomessakin laajalti harjoitettu laji, ja oikean tanssinopettajan voi myös kutsua paikalle oppituntia elävöittämään! Vierailijaa voi hyödyntää myös vaikkapa haastattelemalla häntä juhlan vietosta Intiassa.

Erilaiset intialaiset herkut, kuten mausteinen chai-tee voidaan myös valmistaa etukäteen tai juhlatyöpajassa. Intialaisia mausteita saa melkoisen helposti suuremmista kaupoista ja erityisesti etnisistä ruokatavarakaupoista. Ne sopivat myös maustemaalaukseen.

Koulussa voi myös katsoa vaikkapa jonkin suositun Bollywood-elokuvan!

Työpajat

Kuten mihin tahansa juhlaan, diwaliin kuuluu yhdessäolo, musiikki ja tanssi sekä herkkujen syönti. Muun muassa nämä sopivat diwali-työpajan aiheiksi. Paitsi ruoissa, intialaisia mausteita voi hyödyntää myös teenkeitossa, mausteiden arvausleikissä tai maustemaalauksessa.

Työpajassa voi myös tehdä joko ulos (vaikkapa katuliiduilla) tai sisätiloissa väreillä suuren muovin päälle rangolin, suuren juhlamaalauksen, jollaiset koristavat Intiassa juhla-aikoina esimerkiksi talojen edustoja.

Työpajan aiheeksi sopii myös Intiasta lähtöisin olevan joogan harjoittelu.

Lisätietoja

Kotka, Riika 2007: Kaiken maailman juhlat. Juhlia, leikkejä ja askartelua lapsille. Kärkölä: Kustannus Oy Pieni Karhu.

Tanssipaja

diwali-tanssi

Bombay eli nykypäivän Mumbai on suosittu elokuvakeskus, joka tunnetaan myös Bollywoodina. Tästä on saanut nimensä kokonainen valtaisan suosittu intialaisten elokuvien alalaji, jossa on paljon näyttäviä ryhmätanssikohtauksia. Bollywood-tanssista voi ottaa mallia vaikkapa tästä Youtube-videosta. Erilaisia bollywood-videoita löytyy Internetistä suuria määriä.

Koulukavalkadi-projektin tanssipaja toteutettiin intialaisen tanssinopettaja Shama Dixitin johdolla.

Lyhtypaja

diwali_6117 lyhtykuva

Koska diwali on valon juhla, on juhlatila hyvä koristella esimerkiksi lyhdyin. Ohjeen paperilyhdyn askartelemiseen voi katsoa tästä. Sisätiloissa lyhtyjen sisällä voi käyttää paloturvallisia led-tuikkuja. Myös kotoa ja koululta voi ottaa käyttöön lyhtyjä – tältä näytti lyhdyin koristeltu diwali-juhlatila Finnoon koululla syksyllä 2010.

Rangolit

Rangoli

Rangolit ovat värikkäitä jauhemaalauksia, joilla koristellaan diwalin aikaan kotien sisäänkäynnit. Maahan ovien edustoille maalatut rangolit toivottavat vieraat tervetulleiksi taloon ja tuottavat asukkaille onnea ja vaurautta. Perinteisesti maalauksessa käytetään valkoista riisijauhetta, jonka lisäksi värejä saadaan vaikkapa indigosta, puun kuoresta tai lehdistä jauhamalla. Nykyään käytetään myös synteettisiä värijauheita. Kuvat ovat koristeellisia ja aiheiksi valitaan kukkia, tanssijoita ja geometrisia kuvioita. Mutkikkaiden kuvioiden uskotaan tuottavan onnea, sillä kotiin mahdollisesti pyrkivät pahat henget eksyvät kuvion sokkeloihin.

Rangoleja voit toteuttaa monella tapaa. Kokeile sirotella maahan riisijauhoa kuten Intiassakin on tapana. Tämä on kuitenkin varminta tehdä ulkona.

Jos haluat riisijauhosta kestävämpää maalia, jolla voi helposti maalata myös sisätiloissa, voit sekoittaa joukkoon vettä ja halutessasi myös väripigmenttiä. Maalin pitää antaa tekeytyä noin päivän verran. Hauskinta on maalata suuria kuvioita yhdessä suurelle pinnalle. Voimapaperi sopii tarkoitukseen hyvin. Riisijauhomaalin sijasta myös tavallinen pulloväri sopii maalaukseen.

Muita vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa rangoleita on käyttää ulkotiloissa katuliituja tai kokeilla maustemaalausta. Ideoita omiin kuvioaiheisiin voi etsiä esimerkiksi YouTubesta.

Maustemaalaus

Yhdistä maustemaalaus chai- ja mausteiden arvaus -työpajaan tai hyödynnä maalauksissa samoja kuvioaiheita kuin rangoleissakin.

Maustemaalaukseen tarvitset:

Erilaisia mausteita kuten kokonaisia kardemumman siemeniä, pippureita, kanelitankoja, neilikoita, tähtianiksia, sinapin siemeniä, kuminan siemeniä, jauhettua kurkumaa tai jauhettua paprikaa. Voit lisäksi käyttää myös muita ruokakaapista löytyviä tarvikkeita kuten esimerkiksi riisiä, herneitä, linssejä tai erilaisia siemeniä.
Liimaa (ei puikkoliimaa)
Sakset
Kartonkia ”maalauspohjaksi”
Lyijykynän

Hahmottele ensin lyijykynällä varovasti haluamasi kuvio askartelukartongille ja sivele kuvion päälle liimaa. Kiinnitä sen jälkeen mausteet. Irtonaisia mausteita kuten neilikoita on helppo liimata yksitellen. Sen sijaan ylimääräiset jauhemaiset mausteet kannattaa ravistella työstä pois ennen seuraavien mausteiden kiinnittämistä ettei työ sotkeennu.

“Hennatatuoinnit”

Hennatatuoinneila eli mehndeillä koristaudutaan Intiassa juhlien, erityisesti häiden aikaan. Maalaukset ovat taidokkaita ja niillä koristellaan yleensä kämmeniä, käsivarsia, kynsiä ja jalkoja.

“Hennatatuoinnin” voi tehdä oikeasta hennajauheesta, tai mahdollisten allergisten reaktioiden välttämiseksi, erityisesti pienemmille lapsille myös kasvomaalauskynillä, joita saa askartelukaupoista. Kuvaksi käy melkein mikä tahansa, mutta intialaisiin aiheisiin – ja “aitoon” tekotapaan.

Intialainen chai eli tee

Chai-tee mausteet

Teen voi valmistaa juhlajuomaksi etukäteen tai teen valmistuksesta voi tehdä juhlatyöpajan aiheen. Pajassa osallistujat jauhavat mausteet morttelissa, ja voivat samalla myös arvata, mistä mausteesta on kyse ja mistä haju on tuttu.

Mitään vakiintunutta chain reseptiä ei ole olemassa, vaan Intiassa jokaisella perheellä on teestä oma muunnelmansa.

Tässä eräs versio chaista neljälle.

pala tuoretta inkivääriä
3 kanelitankoa
6 kokonaista kardemummaa
8 mausteneilikkaa
4 tähtianista
6 dl vettä
3-4 pussia vahvaa mustaa teetä tai vastaava määrä irtoteetä
2-3 dl maitoa
sokeria maun mukaan

Valmista ensin maustevesi. Kuori ja paloittele inkivääri kattilaan. Lisää joukkoon muut mausteet ja vesi. Keitä seosta pienellä lämmöllä vähintään 15 minuuttia.

Lisää mausteveteen tee ja anna hautua 5 minuuttia. Lämmitä sillä aikaa maito kuumaksi. Siivilöi maustevesi ja yhdistä se maidon kanssa. Makeuta sokerilla maun mukaan.

Mausteiden arvaus

diwali_5277Tähtianis

Monia meille jouluiselta haiskahtavia mausteita käytetään Intiassa maustamaan arkiruokaa. Suomessa ne ovat olleet harvinaisempia, ja niitä onkin käytetty vain kerran vuodessa.

Mausteiden arvauspajaa varten tarvitaan joitakin yleisiä ja kenties joitakin vähän harvinaisempia mausteita. Ne laitetaan purkkeihin, joiden suulle voi virittää kuminauhalla harson, tai väljään kangaspussiin, josta mauste tuoksuu läpi. Arvausta voi koittaa näkemättä maustetta tai sekä näkö- että hajuaistiin perustuen.

Esimerkiksi kaneli, kaardemumma, neilikka ja inkivääri ovat monelle tuttuja tuoksuja. Työpajaan sopivat myös (tähti)anis, pippuri, garam masala, curry, unikon- tai sinapinsiemenet. Pienetkin koululaiset tunnistavat tutuimmat mausteet.

Vuosi juhlien -juhlat:

 

Holi

Id al-Fitr

Id al-Adha

Diwali

Jalda

Venäläinen uusivuosi