Holi

Holi on intialainen keväällä vietettävä värien juhla.

Missä ja milloin?

Holia vietetään pääasiassa Intiassa ja Nepalissa. Erityisen tärkeä juhla on Pohjois-Intiassa. Myös intialaiset siirtolaiset ympäri maailmaa viettävät holia.

Keväisen holin juhliminen kestää ainakin kaksi päivää hindukalenterin Phalguna-kuun viimeisen täydenkuun aikaan. Länsimaisen kalenterin mukaan juhla sijoittuu yleensä maaliskuuhun.

Miksi?

Temppelitaiteeseen ikuistettujen kuvausten perusteella holi on hindujen juhlista vanhimpia. Alunperin holi oli juhla, joka järjestettiin maanviljelyskulttuurissa kevään saapumisen kunniaksi. Talven väistyminen ja kevään tuleminen näkyy juhlassa yhä käytettävien värien muodossa. Holia sanotaankin värien juhlaksi.

Holiin liittyy useita myyttisiä tarinoita, jotka liittyvät Intian rikkaaseen jumaltarustoon. Eräs näistä kertoo Holika-demonista, joka yritti polttaa ilkeän kuninkaan nuoren pojan, Prahladin, roviolla. Legendan mukaan tulelta suojaavaan huiviin kietoutunut Holika kantoi Prahladin rovioon, mutta paloikin itse johtuen Prahladin vankkumattomasta uskosta Vishnua (yksi hindulaisuuden pääjumalista) kohtaan.

Nykyään holin aikaan ihmiset usein polttavat Holikan kuvan, mikä symboloi hyvän voittoa pahasta. Myös suurten nuotioiden polttamisella on sama symbolinen merkitys. Juhlan aikana onkin tärkeää olla ystävällinen kaikille ja unohtaa erimielisyydet.

Miten?

Holia juhlitaan vähintään kaksi päivää, mutta sen kesto vaihtelee alueittain. Juhlan valmistelu aloitetaan keräämällä polttopuita suureen rovioon. Vanhaa myyttiä mukaillen ensimmäisenä juhlapäivänä roviolle asetetaan pahan Holikan kuva, joka poltetaan. Joskus Holikan syliin pannaan myös palamattomista materiaaleista valmistettu Prahlad eli ilkeän kuninkaan hyvä poika. Rituaali kuvastaa hyvän voittoa pahasta. Tuolloin kaikki kokoontuvat kaduille tapahtumaa varten ja ilmassa on juhlan tuntua.

Toisena, eli täydenkuun jälkeisenä päivänä on varsinainen värien juhla. Silloin ihmiset heittävät värijauheita tai väriliuosta toistensa päälle. Väriliuoksia käytettäessä väri sekoitetaan veteen ja sitä ruiskutetaan ihmisten päälle esimerkiksi pumpuilla. Tunnelma on riehakas,. Juhlaan kuuluu myös laulaminen ja tanssiminen. Kaikkia ohikulkijoita saa värjätä vapaasti. Holin juhlinta yhdistää ihmisiä, koska tuolloin ihonvärin, sukupuolen tai yhteiskunnallisen aseman tuomat rajoitukset eivät ole voimassa. Holin aikana juhlivat yhdessä miehet ja naiset, rikkaat ja köyhät sekä nuoret ja vanhat.

Illalla ihmiset tervehtivät sukulaisia ja ystäviä, vierailevat heidän luonaan ja syövät makeisia. Holi on yleinen hulluttelujuhla, jolloin pilanteko ja kepposet ovat sallittuja.

Perinteiset holi-värit valmistetaan keväällä kukkivista kasveista ja ne ovat turvallisia tai jopa hyväksi iholle. Nykyään kuitenkin käytetään myös synteettisiä väriaineita, joiden terveys- ja ympäristövaikutuksista on alettu huolestua. Juhlassa suositellaankin käytettävän omatekoisia kasvivärejä. Ihoa on silti syytä suojata vaatteilla ja jotkut käyttävät myös aurinkolaseja suojellakseen silmiään.

Ideoita juhlan viettoon

Ennen juhlaa: vinkkejä valmistautumiseen

Holiin sopivat monet samat juhlaideat kuin intialaiseen valon juhlaan diwaliin. Koulussa voi etukäteen katsoa esimerkiksi jonkun suositun Bollywood-elokuvan, pyytää intialaisen tanssinopettajan opettamaan tanssia sekä valmistaa mausteista chai-teetä. Lue lisää Bollywoodista esimerkiksi Wikipediasta.

Koska holi on värien juhla, on kaikenlaisten värien käyttö hyvä keino juhlistaa holia. Luokkahuoneen voi koristella värikkäästi ja askartelussa kannattaa käyttää erilaisia värikkäitä papereita ja muita materiaaleja.

Lisätietoja

Society for the Confluence of Festivals of India
Google Books: Encyclopedia of Observances, Holidays and Celebrations
Wikipedia

Rangoli, chai ja maustemaalaus

Rangoli
Holiin sopivat monet samat työpajat kuin intialaiseen valon juhlaan diwaliin. Erityisesti rangolien, värikkäiden jauhemaalausten, tekeminen käy hyvin holin viettoon. Lisäksi voidaan valmistaa intialaista chai-teetä tai tehdä maustemaalauksia, kuten diwalissakin.

Piirustus ja maalaus

Holi maalaus
Helinä Rautavaaran museolla järjestetyssä holi-työpajassa lapset tekivät yhteisiä maalauksia isolle voimapaperille. Intialaiseen juhlaan sopivat hyvin esimerkiksi rangoli-aiheiset piirustukset ja maalaukset, joita voi tehdä myös useampi henkilö yhtä aikaa.
holipaja6663
Lisäksi työpajassa oli etukäteen piirretty isolle paperille ihmisen ääriviivat ja lapset saivat maalata ihmisen eri väreillä. Maalaaminen muistuttaa tavasta värjätä kanssajuhlijoita holin aikana.

Väriä!

holi6667_P3270045
Jos perinteinen holiin liittyvä värien heittely on liian sotkuista, väripajasta voi muokata hieman siistimmän version. Esimerkiksi erivärisistä silkkipapereista voi leikata pientä silppua, joka laitetaan pieniin pakastepusseihin. Intiassa käytettävien värijauheiden tapaan lapset voivat heitellä paperisilppua ympäriinsä juhlan loppupuolella tai työpajojen jälkeen. Myös värikästä serpentiiniä voi puhaltaa toisten päälle juhlan aikana.

Vuosi juhlien -juhlat:

Holi
Id al-Fitr
Id al-Adha
Diwali
Jalda
Venäläinen uusivuosi