Jalda

Jalda on persialainen talvipäivänseisauksen juhla.

Missä ja milloin?

Jaldaa juhlitaan vuosittain talvipäivänseisauksen aikaan, yleensä 21.12., jolloin päivä on lyhimmillään ja yö pisimmillään pohjoisella pallonpuoliskolla. Sitä juhlivat enimmäkseen iranilaiset sekä entisen Persian alueella asuvat ihmiset. Persian alue levittäytyi nykyisen Iranin lisäksi muun muassa Kreikan, Egyptin, Turkin, Afganistanin ja Pakistanin alueelle. Myös iranilaiset Iranin ulkopuolella kokoontuvat usein viettämään yhdessä jaldaa.

Miksi?

Jaldaa tai talvipäivänseisausta on juhlittu useissa eri kulttuureissa eri nimityksillä tuhansien vuosien ajan. Juhlan viettämisen syyt ja käytännöt vaihtelevat eri kulttuureissa. Esimerkiksi antiikin Roomassa talvipäivänseisausta juhlittiin Saturnalia- ja Sol Invictus –juhlilla, joista ensimmäinen oli sadonkorjuun jumalan ja toinen auringonjumalan juhla. Myös egyptiläiset juhlivat jo tuhansia vuosia sitten ”auringon uudelleen syntymistä” tähän aikaan vuodesta.

Perinteisessä persialaisessa jaldassa on vaikutteita babylonialaisesta vastaavasta juhlasta ja siinä näkyy myös vanha zarathustralainen uskonto. Persialaisen azar-kuukauden viimeisenä päivänä yö on pisimmillään ja tuolloin zarathustralaiseen uskontoon kuuluvan pahuuden henkilöitymän Ahrimanin pahojen voimien on katsottu olevan korkeimmillaan. Seuraava päivä puolestaan on kuulunut zarathustralaiselle viisauden jumala Ahura Mazdalle ja se tunnetaan nimellä ”Khoram rooz” eli auringon päivä. Tästä lähtien päivät pitenevät ja yöt lyhenevät, mikä tarkoittaa auringon voittoa pimeydestä ja hyvyyden voittoa pahuudesta.

Islamin omaksumisen myötä muinaisten persialaisten juhlien, kuten jaldan, uskonnollinen merkitys väheni. Nykyisin jalda on monille iranilaisille sosiaalinen tapahtuma, jolloin perhe ja ystävät kokoontuvat yhteen ja pitävät hauskaa.

Miten?

Perinteisesti persialaiset viettivät jaldaa esimerkiksi polttamalla tulia läpi yön. Tällä varmistettiin zarathustralaiseen uskontoon kuuluvan pahuuden henkilöitymän Ahrimanin voimien kukistuminen. Jaldan aikaan juhlittiin, oltiin lempeitä toisia kohtaan, palvottiin jumalia ja rukoiltiin. Näin varmistettiin auringon voitto, mikä oli tärkeää satojen suojelemisen kannalta. Toinen juhlan teemoista oli väliaikainen järjestyksen kumoaminen, jolloin isännät ja palvelijat vaihtoivat rooleja.

Vielä nykyäänkin nuotioiden polttaminen on yleistä jaldan aikaan. Valmistellessaan jaldaa ihmiset keräävät puita nuotioita varten sekä järjestelevät astioita ja kulhoja, joihin tulee pähkinöitä ja hedelmiä. Jaldan aikaan syödään kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja tuoreita talven hedelmiä. Esimerkiksi pähkinäsekoitukset (suolattuja pistaasipähkinöitä, auringonkukansiemeniä ja manteleita), vesimelonit, granaattiomenat ja joissain paikoissa myös persialaiset leivokset ovat suosittuja. Ennen hedelmiä ja vihanneksia sai vain sesonkiaikaan, jolloin joku – yleensä perheen vanhin – säilytti huolellisesti erilaisia tuoreita hedelmiä. Kuivatut ja tuoreet hedelmät muistuttavat muinaisten juhlien juhlinnasta ja rukouksista, jotka varmistivat suojan sadolle.

Persialainen kulttuuri on tunnettu runoudestaan. Jaldan aikaan joissain perheissä luetaankin persialaisia runoja, pelataan runopeliä (moshaa-ereh) tai pidetään runoväittely. Runopelissä osallistujien täytyy lausua runon säe, joka alkaa samalla kirjaimella, johon aiemmin luettu runo loppui. Peliä johtaa usein vanhempi henkilö tai joku, jolla on kirjallisuuden tuntemusta. Joissain paikoissa ihmiset yhä kerääntyvät korsin ääreen. Korsi on paksulla kankaalla peitetty pöytä, jonka alla on lämmitin. Pöydän ympärillä ihmiset pitävät itsensä lämpiminä pitkän ja kylmän yön läpi.

Nykyisin jaldaa vietetään myös modernimmalla tavoilla. Monet saavat kutsun ylenpalttisiin juhliin, joissa tarjoillaan ruokaa ja vieraat tanssivat yhdessä koko yön. Ympäri maailman järjestetään myös klubijuhlia, joissa nuoret iranilaiset pitävät perinnettä yllä omalla tavallaan. Myös radio ja televisio esittävät erityisohjelmia jalda-yönä.

Ideoita juhlan viettoon

Ennen juhlaa: vinkkejä valmistautumiseen

Oppilaat voivat tehdä jo etukäteen esimerkiksi kangaskasseja, piirustuksia ja kirjoituksia persialaiseen kulttuuriin liittyen. Ohjeet näiden tekemiseen löytyvät Työpajat-osiosta. Jos luokassa on iranilais- tai afganistanilaistaustaisia oppilaita, voivat he haastatella vanhempiaan jaldaan tai yleisesti persialaiseen kulttuuriin liittyen. Kouluun voidaan myös kutsua vierailija kertomaan juhlan tavoista. Vierailija voi olla esimerkiksi joku oppilaiden vanhemmista.

Juhlaa varten voidaan hankkia valmiiksi pientä purtavaa. Erilaiset pähkinät ja erityisesti punaiset hedelmät, kuten vesimeloni ja granaattiomena, sopivat hyvin jaldan viettoon. Muutoinkin punainen väri on tärkeä jaldassa, joten sitä kannattaa käyttää esimerkiksi koristelussa.

Juhlan kulku

Helinä Rautavaaran museossa vietettiin jalda-juhlaa joulukuussa 2011. Juhla oli samalla päätös Muistojen puutarha -hankkeen piirustus- ja kirjoitustyöpajoille, joissa tehdyt työt olivat esillä yleisölle kahden viikon ajan museon jalda-pienoisnäyttelyssä. Juhlassa tehtiin muun muassa seuraavaa:

– Näyttelyn esittely ja palkintojen jako
– Persialaista musiikkia
– Isolle paperille jokainen sai piirtää tai kirjoittaa omat jalda-toivotuksensa
– Persialaisia satuja perheen pienimmille darin ja persian sekä suomen kielellä
– Tarjolla jalda-aiheisia herkkuja, kuten granaattiomenoita, pähkinöitä ja vesimelonia

Lisätietoja

Satuja ja tarinoita:

Percy, Graham 2004: Satuja eri maista. Helsinki: Kirjalito.
Philip, Neil 1998: Kaunotar ja hirviö: satuja maailmalta. Porvoo: WSOY.
Kansalliseepos Shahnamehin myytti Kuinka tuli keksittiin
Iranilainen satu Viisas jänis

Runoja:

Broms, Henri 1994: Hafizin runoja. Porvoo: WSOY.
Hämeen-Anttila, Jaakko 2004: Ruusu ja satakieli. Helsinki: Basam Books.

Lisätietoa jaldasta (englanniksi):

Price, Massoume 1999: Yalda – Significance of winter solstice in Persian culture
Saranj, Parisa 2010: Persian Traditions and the Winter Equinox: Shabeh Yalda 2010 / 1389
Google Books: Encyclopedia of Observances, Holidays and Celebrations
FarsiNet: Shab-e Yalda – Yalda History and Traditions in Iran

Kirjoitus- ja piirustustyöpajat

Muistojen puutarha -hankkeessa iranilais- ja afganistanilaistaustaisille oppilaille järjestettiin jalda-aiheinen kirjoitus- ja piirustuskilpailu. Se oli osa työpajaa, jossa oppilaat kirjoittivat ja piirsivät muistojaan ja ajatuksiaan jaldasta. Työt esiteltiin museon pienoisnäyttelyssä ja kilpailun voittajat julistettiin museolla vietetyssä jalda-juhlassa. Kilpailun voittajateksti on luettavissa darin ja persian sekä suomen kielellä alla olevista linkeistä.

Jalda-tarina darin ja persian kielellä

Jalda-tarina suomen kielellä

Piirustuskilpailun voittajapiirros:

Jalda_Voittajapiirros

Tarinat voidaan lukea ääneen koko luokalle ja piirustukset esitellä siten, että oppilas itse kertoo piirtämästään kuvasta. Yksi tapa hyödyntää piirustuksia on kangaskassityöpaja, joka järjestettiin persialaisen uuden vuoden juhlan nowruzin yhteydessä.

Oppilaat voivat tehdä kuvakollaasin jostakin persialaisesta tarinasta, kuten kansalliseepos Shahnamehin myytistä siitä, kuinka tuli keksittiin. Suomennos myytistä on luettavissa Lisätietoja-osiosta. Jokaiselle oppilaalle jaetaan jokin osa myytistä tehtäväksi ja lopuksi kuvat koostetaan kollaasiksi, josta tarinaa voi seurata. Samaa kuvaa voi myös työstää useampi oppilas. Kuvia voidaan tehdä piirtämisen lisäksi käyttäen monenlaisia materiaaleja, kuten lehtien kuvia, eri värisiä papereita tai kangasta.

jalda Kuinka-tuli-keksittiin

Helinä Rautavaaran museossa järjestetyssä jalda-juhlassa vieraat saivat piirtää ja kirjoittaa terveisensä isolle voimapaperille, joka oli levitetty kahden pöydän päälle.

jalda Pöytäpiirustus2

Sadut ja tarinat

Oppilaille voidaan lukea persialaisia satuja tai he voivat itse tutustua niihin. Kirjastosta voi lainata satukirjoja, joissa on satuja eri kulttuureista. Persialaisia ja iranilaisia satuja on esimerkiksi Neil Philipin Kaunotar ja hirviö: satuja maailmalta tai Graham Percyn Satuja eri maista –kirjoissa. Lisätietoja-osiosta voi katsoa kirjojen tiedot ja myös lukea iranilaisen Viisas jänis -sadun.

Runot ja runopelit

Jaldan aikaan joissain perheissä luetaan runoja tai pelataan runopeliä. Oppilaidenkin kanssa voidaan lukea runoja. Runopelissä osallistujat lausuvat runon säkeen, joka alkaa samalla kirjaimella, johon aiemmin luettu runo loppui. Erityisesti persialaisen runoilijan Hafizin runot ovat suosittuja. Näitä runoja on myös suomennettu ja kirjoja voi lainata kirjastosta jaldaa varten. Suomennettuja teoksia ovat esimerkiksi Jaakko Hämeen-Anttilan Ruusu ja Satakieli ja Henri Bromsin Hafizin runoja.

Vuosi juhlien -juhlat:

 

Holi

Id al-Fitr

Id al-Adha

Diwali

Jalda

Venäläinen uusivuosi