Mapuche – Chilen elävät juuret

Helinä Rautavaaran museossa oli 18.10.2011-15.1.2012 esillä näyttely, joka kertoi mapuche-kansan elämästä ja perinteistä Chilessä.

Mapuchet asuivat nykyisen Chilen ja Argentiinan alueilla ennen eurooppalaisten tuloa. He vastustivat ulkopuolisia valloittajia aina 1800-luvun loppuun saakka, jolloin heidän hallitsemansa maa-alueet liitettiin osaksi Chilen valtiota.

Mapuchet jakavat monien muiden Amerikan alkuperäiskansojen kohtalon. He ovat kärsineet syrjinnästä ja maanomistukseen liittyvistä ongelmista. Vaikeuksistaan huolimatta mapuchet ovat säilyttäneet oman kielensä, tapansa ja halun saada takaisin esi-isiensä maat.

Näyttelyssä on esimerkkejä mapuche –kansan materiaalisen kulttuurin rikkaudesta. Mukana on muun muassa naisten hopeakoruja, taidokkaita tekstiilejä sekä samaani-perinteeseen ja arkielämään liittyvää esineistöä.

Näyttelyn on tuottanut Museo Chileno de Arte Precolombino. Se on ollut aikaisemmin esillä Kolumbiassa, Kiinassa ja Puolassa.

Näyttely toteutettiin yhdessä Chilen Suomen suurlähetystön ja Espoon Kulttuuripalvelujen kanssa. Sen yhteydessä järjestettiin runsaasti oheisohjelmaa.

 

mapuche-logo-teksti6