Suomessa pyhäinmiestenpäivänä tunnetusta juhlasta käytetään Meksikossa nimeä Kuolleiden päivä (El día de los muertos). Meksikossa katoliseen juhlaperinteeseen on sulautunut vanhoja tapoja ajalta ennen eurooppalaisten tuloa. Paikoitellen käydään vain hautausmaalla muistelemassa vainajia, mutta usein koteihin ja julkisiin tiloihin rakennetaan vainajien muistolle omistettuja ofrenda-lahjapöytiä.

Helinä Rautavaaran museoon oli juhlan kunniaksi pystytetty kaksi modernia lahjapöytää, joissa näkyi juhlan visuaalinen rikkaus. Suomessa asuva meksikolaissyntyinen graafinen suunnittelijaa Tania Rodriguez oli luonut lahjapöydän, joka on kunnianosoitus suomalaisen kulttuurin voimahahmoille. Rodriguez halusi nostaa esille muun muassa Jean Sibeliuksen, Alvar Aallon ja Tove Janssonin, sillä he ovat tehneet häneen suuren vaikutuksen.

Näyttelyyn tuo oman näkökulmansa Kuvataideakatemian aktivistitaiteen kurssi !Oaxaca!, joka on toiminut yhteistyössä kansalaisjärjestö Uusi Tuuli ry:n kanssa. Kurssilaiset halusivat meksikolaisen lahjapöydän ääressä muistaa huhtikuussa Meksikon Oaxacassa surmattua suomalaista ihmisoikeusaktivistia Jyri Jaakkolaa ja hänen meksikolaisia kohtalotovereitaan.

Museovieraat saivat liittää näyttelyn yhteyteen muistoja itselleen tärkeistä ihmistä.

Tee oma kuolleiden päivän lahjapöytä verkossa.