KASVOKKAIN KOKOELMANÄYTTELY

 

”Mulla oli aina tarve mennä sisälle joukkoon ja mukaan, se on minusta aivan luonnollista. Siitä syystä olen erilainen kuin muut tutkijat, että en mä tutki, mä elän siellä mukana”.

Toimittaja ja psykologian maisteri Helinä Rautavaara (1928-1998) matkusti ensin Euroopassa ja sitten yhä laajenevissa kulttuuripiireissä kauempana maailmalla. Hän halusi nähdä, kokea ja ymmärtää. Uteliaisuus ja halu seurata omaa intohimoaan liittävät hänet varhaisten naispuolisten tutkimusmatkailijoiden joukkoon. Myös he liikkuivat maailmalla yksin ja kevyin kantamuksin.

Rautavaara nauhoitti, kuvasi, kirjoitti ja toi matkoilta mukanaan esineitä, joista kasvoi museokokoelma. Nämä esineet, niihin liittyvät tarinat ja Ruusulankadun kansainväliset sunnuntaisalongit aseinaan Rautavaara taisteli sodan jälkeistä harmautta vastaan. Rautavaara jätti perinnökseen kymmeniä tuhansia kuvia, satoja tunteja haastatteluja ja kymmeniä tunteja kaitafilmiä. Kokoelma sisältää yli 3000 esinettä ja Suomen laajimman länsiafrikkalaisten esineiden kokoelman.

Museon uusissa tiloissa Entressessä esillä oleva kokoelmanäyttely näyttää, miten Rautavaaran kokoelma on tullut osaksi muuttuvaa suomalaista perintöä. Kokoelmanäyttely elää ja kasvaa uusien tarinoiden ja tulkintojen kerrostamana.