Nowruz

Nowruz

Nowruz on persialainen uudenvuoden juhla. Se tunnetaan myös esimerkiksi nimillä noruz, novruz, nowrouz, nouruz ja navruz.

Missä ja milloin?

Persialaista uutta vuotta, eli nowruzia, vietetään Persiaan kuuluneissa tai sen vaikutuksen alaisena olleissa maissa kuten Iranissa, Afganistanissa, Turkissa, Pakistanissa ja Georgiassa. Juhla on levinnyt laajemminkin Aasian alueella ja lisäksi iranilaiset ympäri maailmaa juhlivat nowruzia nykyisessä kotimaassaan. Erityisesti kurdeille nowruz on tärkeä juhla. Kurdit ovat maailman suurin kansa, joilla ei ole omaa valtiota. Nowruz onkin heille samalla eräänlainen kansallispäivä.

Nowruzia vietetään vuosittain kevätpäiväntasauksen aikaan, yleisimmin maaliskuun 20. tai 21. päivä. Päivä kuitenkin voi vaihdella alueittain riippuen siitä, mille päivälle kevätpäiväntasaus osuu. Monissa maissa nowruz on yleistä loma-aikaa.

Miksi?

Talven jälkeen juhlitaan luonnon uudelleensyntymistä. Nowruz aloittaa iranilaisen kalenterin ja sen ajatellaan aloittavan myös kevään. Sana nowruz tarkoittaakin ”uutta päivää”. Nowruzin vietossa korostuvat myös rauhan arvot sekä kunnioitus muita kohtaan. Silloin pyritään antamaan anteeksi ja unohtamaan erimielisyydet. Jotkut uskovat, että sillä, kuinka nowruzia viettää, on vaikutus siihen, millainen on tuleva vuosi. Jos nowruzin aikana on esimerkiksi ystävällinen kaikille, tulee vuodesta hyvä. Nowruz on ennen kaikkea perhejuhla, jolloin lapset ja aikuiset voivat yhdessä koristella kotia ja tehdä erityistä juhlaruokaa.

Nowruzin juuret ovat muinaisessa Iranissa ja sitä on juhlittu ainakin 3000 vuotta, mutta uskotaan, että juhlan perinteet ovat vieläkin kauempana historiassa – jopa 15 000 vuoden päässä. Jo ennen ajanlaskumme alkua uskotaan nowruzin olleen tärkeä päivä ja tuolloin oli tapana, että kyseisenä päivänä Persian alaisuudessa olleet kansat toivat lahjoja hallitsijalle. Laajamittaisempia merkintöjä nowruzin vietosta on kuitenkin vasta toiselta vuosisadalta ajanlaskumme jälkeen, jolloin nowruz oli Persiassa vuoden merkittävin rituaalinen tapahtuma.

Miten?

Ennen nowruzia kodeissa tehdään suursiivous, joka symboloi luonnon uudelleensyntymistä. Myös uusia vaatteita sekä kukkia ostetaan. Erityisesti tulppaanit ja hyasintit ovat suosittuja.

Nowruzin viettoon liittyy paljon perinteitä. Ensimmäisenä päivänä perheet kokoontuvat juhlapöydän (pers. Haft Sin) ääreen ja odottavat juuri oikeaa hetkeä, jolloin kevät saapuu. Tämä tapahtuu samalla hetkellä, kun kevätpäiväntasaus alkaa. Myös lahjojen antaminen kuuluu asiaan. Pöytään on katettu seitsemän ruokaa tai asiaa, jotka kaikki alkavat persian kielen s-kirjaimella, kuten omenat (sib) ja valkosipuli (sir). Näiden lisäksi pöydällä on usein myös muita esineitä, esimerkiksi kynttilöitä ja peili. Pöydässä olevat ruoka-aineet ja esineet symboloivat muun muassa vaurautta tai rauhaa. Luonnon uudelleensyntyminen sekä elämän jatkuminen ovat myös tärkeitä. Haft Sin -pöytään katetaan mämmin kaltaista jälkiruokaa, joka on tehty vehnästä. Suomalaisen pääsiäisen vietosta tutut tuoreen ruohon kasvattaminen sekä munien maalaaminen kuuluvat myös nowruz-perinteisiin.

Nowruzin päivänä perheenjäsenet pukeutuvat uusiin vaatteisiin, jotka on ostettu juhlan kunniaksi. Juhliminen aloitetaan vierailemalla ensin vanhempien sukulaisten, sitten muiden perheenjäsenten ja lopulta ystävien luona. Vierailut ovat melko lyhyitä ja niihin pätee vastavuoroisuuden periaate eli kylässä käydään puolin ja toisin. Vieraita varten kodeissa on yleensä tarjolla esimerkiksi kuivattuja hedelmiä, keksejä, leivoksia ja pähkinöitä, joita tarjoillaan teen kanssa.

Tavat juhlia vaihtelevat eri paikoissa, mutta yleistä on esimerkiksi polttaa pieniä kokkoja, joiden ympärille kokoonnutaan ja joiden yli hypitään. Yksi selitys tulen yli hyppäämiselle on, että sen ajatellaan olevan puhdistautumisrituaali, joka vie pahan pois ihmisestä.

Nowruz kestää kaksitoista päivää ja kolmantenatoista päivänä perheet menevät ulos piknikille. Ajatellaan, että lähtemällä pois kotoa karkotetaan myös huono onni, jota kolmastoista epäonnenpäivä tuo.

Lapsille juhla on mieluinen, koska erityisesti heille ostetaan uusia vaatteita ja annetaan lahjoja, kuten rahaa. Lapset ottavatkin osaa monenlaiseen toimintaan, kuten esimerkiksi kananmunien koristeluun.

Ideoita juhlan viettoon

Ennen juhlaa: vinkkejä valmistautumiseen

Tuoreen ruohon kasvattaminen kuuluu nowruz-perinteisiin. Siemenet on hyvä laittaa itämään viimeistään muutamaa päivää ennen juhlaa, jotta ruoho ehtii kasvaa. Sopivia siemeniä ovat vehnän, ohran, linssin tai vaikka rairuohon siemenet. Ruohoa voidaan laittaa kasvamaan erilaisiin kulhoihin, lautaselle ja myös puolikkaita kananmunankuoria voi käyttää istutusalustana. Kuoret voi koristella tai maalata etukäteen, jolloin jokainen saa niistä omannäköisensä.

Juhlapaikka tai luokka voidaan koristella etukäteen ilmapalloilla ja julisteilla. Näihin kirjoitetaan tai maalataan erilaisia juhlan toivotuksia, kuten ”Hyvää nowruzia”. Lisäksi voidaan kirjoittaa nowruz-lupauksia, aivan kuten Suomessa tehdään uuden vuoden lupauksia. Kirjoittamiseen voidaan käyttää esimerkiksi tusseja tai vesivärejä. Ilmapalloja ja julisteita voidaan myös koristella piirtämällä tai maalaamalla nowruziin liittyviä esineitä ja asioita, joista voi lukea esimerkiksi nowruz-pöydän rakentamisen työpajaohjeesta. Vihreä väri on nowruzin väri, joten tätä kannattaa erityisesti käyttää koristeluissa.

Juhlan kulku

Helinä Rautavaaran museon nowruz-juhlassa keväällä 2011 ohjelmassa tehtiin esimerkiksi seuraavaa:
– Afganistanilaisten ja iranilaisten satujen lukeminen
– Lapsien esittämiä perinteisiä kurditansseja (mukana oli myös tanssin opettaja, joka opetti tanssiaskeleista museovieraille)
– Kangaskassityöpajassa tehtyjen töiden esittely
– Lisäksi tarjoiltiin kahvin ja teen kanssa erilaisia pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, keksejä ja leivoksia

Lisätietoja

Satuja ja tarinoita:
Percy, Graham 2004: Satuja eri maista. Helsinki: Kirjalito.
Philip, Neil 1998: Kaunotar ja hirviö: satuja maailmalta. Porvoo: WSOY.
Kansalliseepos Shahnamehin myytti Kuinka tuli keksittiin
Iranilainen satu Viisas jänis
Nowruz-satu Kiinalainen vuohi

Tietoa nowruzista:

Batmanglij, Najmieh 2008: Happy Nowruz. Cooking with Children to Celebrate the Persian New Year. Washington, DC: Mage Publishers.
Kotka, Riika 2007: Kaiken maailman juhlat. Juhlia, leikkejä ja askartelua lapsille. Kärkölä: Kustannus Oy Pieni Karhu.
Google Books: Calendar of Historical Events, Births, Holidays and Observances
Google Books: Encyclopedia of Observances, Holidays and Celebrations
Unesco
Wikipedia
Learn Persian

Sadut ja kirjoitus/piirustus

Nowruziin sopivat monet samat työpajaideat kuin persialaiseen talvipäivänseisauksen juhlaan jaldaan. Esimerkiksi persialaisten satujen lukeminen ja erilaiset kirjoitus- ja piirustustyöpajat sopivat hyvin nowruzin viettoon. Oppilaille voidaan lukea persialaisia satuja tai he voivat itse tutustua niihin. Kirjastosta voi lainata satukirjoja, joissa on satuja eri kulttuureista. Myös persialaisen kansalliseepos Shahnamehin myyttiä siitä, kuinka tuli keksittiin, voi lukea oppilaiden kanssa. Suomennos myytistä sekä esimerkkejä saduista ja satukirjoista löytyy Lisätietoja-osiosta.

Jos koulussa on iranilais- tai afganistanilaistaustaisia oppilaita, voidaan heitä pyytää kirjoittamaan tai piirtämään muistoistaan ja ajatuksistaan omasta kulttuuristaan. Tämän toteuttaminen voi olla hyvin vapaamuotoinen ja se on helposti muokattavissa luokasta löytyvien materiaalien mukaan. Kuvaa ja tekstiä voi myös yhdistää esimerkiksi kirjoittamalla pieni tarina paperille ja koristelemalla paperi piirtämällä tai maalaamalla. Tarinat voidaan lukea ääneen koko luokalle ja piirustukset esitellä siten, että oppilas itse kertoo piirtämästään kuvasta.

Nowruz-pöydän rakentaminen

nowruz_HaftSeen_6459

Pöydälle laitetaan liina ja siihen katetaan seitsemän ruokaa tai asiaa, jotka kaikki alkavat persian kielen s-kirjaimella, kuten omenat (sib) ja valkosipuli (sir). Näiden lisäksi pöydällä on usein myös muita esineitä, esimerkiksi kynttilöitä ja peili.

Pöydässä olevat seitsemän s-kirjaimella alkavaa ruokaa ovat
– omenat (sib)
– valkosipuli (sir)
– tuore ruoho (sabzeh)
– sumakki (somaq)
– viinietikka (serkeh)
– villi oliivi (senjed)
– mämmiä muistuttava jälkiruoka (samanu)

Muita pöydälle laitettavia esineitä/ruokia
– kynttilät
– peili
– maalattuja munia
– runokirja, Koraani tai Raamattu
– kolikoita
– ruusuvettä
– kultakala
– vesikulho, johon laitetaan appelsiini
– hyasintti

Ruoka-aineilla ja esineillä on eri symbolisia merkityksiä. Esimerkiksi vesikulhossa oleva appelsiini symboloi maapalloa kellumassa avaruudessa, valkosipuli terveyttä ja kultakala elämää.

Suomessa nowruz-pöydän rakentamista voi soveltaa laittamalla pöydälle suomen kielen s-kirjaimella alkavia asioita tai ruokia, kuten suklaa, sipuli, siemenet tai sulka. Oppilaille voi antaa tehtäväksi tuoda kotoa jokin s-kirjaimella alkava esine ja pöytä voidaan koristella näillä. Myös oman nowruz-pöydän piirtäminen koristeineen on yksi mahdollisuus tutustua perinteeseen.

Munien maalaus

nowruz-munat-6545

Suomalaisesta pääsiäisestä tuttu munien maalaus ja koristelu kuuluu nowruzin viettoon. Munat symboloivat uudelleen syntymistä ja sopivat siksi hyvin kevääseen, jolloin luonnon ajatellaan syntyvän uudelleen. Koristeltuja munia voidaan laittaa esille perinteiseen nowruz-pöytään (Haft Sin). Maalattuja ja koristeltuja munia voidaan asettaa pöydälle joko yksittäin tai kolmen tai seitsemän ryhmissä. Munat laitetaan lepäämään peilien päälle, jolloin ne symboloivat hedelmällisyyttä. Maalaukseen voi käyttää oikeita kananmunia tai styroksista tehtyjä munia.

Kangaskassien maalaus

nowruz_Kangaskassit-6440

Helinä Rautavaaran museon Myrsky-hankkeessa toteutetussa kangaskassityöpajassa nuoret tutustuivat aluksi afganistanilaiseen ja suomalaiseen kulttuuriperintöön erilaisten materiaalien avulla. Heille näytettiin esimerkiksi YouTubesta afganistanilaisten nuorten suosimaa musiikkia. Oppilaat haastattelivat vanhempiaan ja tutustuivat omaan sukunsa historiaan ja tarinoihin. Sen jälkeen nuoret työstivät heränneitä ajatuksia piirtämällä. Piirretyistä kuvista tehtiin lopulta käsin painamalla kangaskasseja, joista koottu kollaasi oli esillä Helinä Rautavaaran museon pienoisnäyttelyssä.

Vuosi juhlien -juhlat:

 

• Nowruz

Holi

Id al-Fitr

Id al-Adha

Diwali

Jalda

Venäläinen uusivuosi