Omakuvia Khayelitshasta

“Rakastan omakuvaani. Vasta kun piirsin itseni, niin ymmärsin, että voin olla tällainen. Aina aikaisemmin näin itseni kuten olen, mutta kuvassa olen puu.”

Bambanani Women’s Groupin, Merja Puustisen ja Andy Bestin Omakuvia Khayelitshasta -näyttely kertoi hiv-positiivisten eteläafrikkalaisten naisten elämästä luonnollisen kokoisten omakuvien eli kehonkarttojen avulla.

Kuvissaan Kapkaupungin Khayelitshassa asuvat naiset hahmottivat identiteettiään ja hiv-tartunnan tuottamaa muutosta suhteessa eteläafrikkalaiseen yhteiskuntaan ja elinympäristöönsä. Näyttely osoitti, että leimaava tartunta voi myös olla uudenlaisen itseymmärryksen ja taistelutahdon alku. Taiteilijapari Merja Puustisen ja Andy Bestin näyttelyn yhteyteen luoma vuorovaikutteinen installaatio muistutti elämän rajallisuudesta ja haastoi katsojan pohtimaan omaan kehoon liittyviä muistoja.

Kehonkartat valmistettiin Etelä-Afrikassa vuonna 2001. Hanke oli University of Cape Townin Aids and Society Research Unitin (ASRU) järjestämä yhteisöprojekti, joka toteutettiin Khayelitshan esikaupungissa hiv-positiivisista naisista koostuvan Bambanani Women’s Groupin kanssa. Näyttely toteutettiin yhteistyössä Suomi-Etelä-Afrikka-seuran kanssa.

Näyttelyn yhteydessä järjestettiin työpajoja suomalaisille hiv-positiivisille. Katso pajauutinen Ylen areenalta.

Tutustu Omakuvia Khayelitshasta -verkkonäyttelyyn!

Babalwa-572x1024