Pakolaisleirillä

Pakolaisleirillä

Pakolaisperhe Challa Bandin telttaleirillä Kashmirissa. Kuva: Leena Neuvonen

Valtaosa maailman yli 40 miljoonasta pakolaisesta elää kehitysmaissa. Kolmannes heistä asuu leireillä. Helinä Rautavaaran museon Pakolaisleirillä (6.3.-2.6.2013) oli näyttely ihmisten toivottomuudesta, sinnikkyydestä ja toivosta. Millaista on, kun välietappi muuttuu pysyväksi kodiksi, jossa synnytään, käydään koulua ja vartutaan aikuisiksi?

Näyttely koostui pakolaisten kertomuksista, valokuvaaja Leena Neuvosen ja toimittaja, kirjailija Annu Kekäläisen kuvista sekä hänen ja taiteilija Kristiina Tuuran teksteistä. Kekäläinen on asunut Kakuman pakolaisleirillä Keniassa ja kerännyt materiaalia kirjaansa varten. Neuvonen ja Tuura ovat tutustuneet pakolaisleirien arkeen Ugandassa, Pakistanissa ja Kosovossa.

Oman lisänsä näyttelyyn toivat Tuuran installaatiot. Sandaaleista syntyvä polku, käytetyistä padoista rakennettu teos ja WeeGeen aulaan viikolla 12 noussut teltta muistuttivat pakolaisten pitkästä matkasta ja auttoivat katsojaa ymmärtämään pakolaisten kokemuksia.

Kekäläisen teokset ovat olleet esillä Pohjoisessa Valokuvakeskuksessa Oulussa ja Leiri-kirjan (WSOY 2010) julkaisemisen yhteydessä Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä. Neuvosen kuvat ovat olleet nähtävillä taidekeskus Purnussa kesällä 2007. Tuuran pakolaisuutta käsittelevä tilateosten sarja Pata, sandaali ja Virkattu teltta oli ensimmäistä kertaa esillä Turussa vuonna 2011.

Näyttely toteutettiin yhdessä Suomen Pakolaisavun kanssa.