Tundran ja taigan tulilla

Tundran ja taigan tulilla

24.9.2014-1.3.2015

Syksyn näyttely avasi näkymän suomensukuisten kansojen elämään, perinteisiin elinkeinoihin ja luonnonympäristön muutokseen Siperiassa.

Espoolainen yliopistonlehtori Marianna Flinckenberg-Gluschkoff on viettänyt pitkiä aikoja tundran lakeuksilla Luoteis-Siperian porokylissä. Ensimmäisellä matkalla vuonna 1989 mukana olivat aviomies Kirill sekä lapset Kira ja Peter. Viimeisen matkan 2008 hän teki yksin.

Venäjänkielentaitoinen perhe ystävystyi nopeasti poropaimentolaisten, metsästäjien, kalastajien ja poronhoitajien kanssa. Hantien, mansien ja nenetsien elämä on muuttunut. Niin ilmaston lämpenemisen kuin öljy- ja kaivosteollisuudenkin tuomat haasteet näkyvät ihmisten arjessa. Vanhat perinteet ovat kuitenkin edelleen voimissaan. Yhteisön maailmankuva välittyy erityisesti perinteisissä käsityötekniikoissa.

Näyttelyn ytimen muodostivat Flinckenberg-Gluschkoffin perheen keräämät esineet, jotka he lahjoittivat Kulttuurien museolle vuonna 2012. Soittimet, käsityöt, puvut, leikkikalut ja rituaaliesineet kertoivat Uralin takaisten kansojen arjesta uuden vuosituhannen kynnyksellä.

Näyttely toteutettiin yhdessä Kulttuurien museon kanssa.